Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Νίκη Σ. Μήνου

Εξετάσεις

Η Νίκη Σ. Μήνου στο Ιατρείο της έχοντας τα πιο σύγχρονα μέσα αναλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις: 

 • Λαπαροσκόπηση
 • Πλήρης Γυναικολογικός Έλεγχος (Τεστ ΠΑΠ, Διακολπικό υπερηχογράφημα, Έλεγχος μαστών)
 • Κολποσκόπηση
Εξετάσεις Νίκη Σ. Μήνου

Ενημερωθείτε για τις εξετάσεις αναλυτικά..

Λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση είναι το είδος του χειρουργείου που ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimal invasive surgery). Κατά την λαπαροσκόπηση το χειρουργείο διεκπεραιώνεται με 3 ή 4 πολύ μικρές τομές των 0,5 -1 εκατοστών. Μέσω της κεντρικής οπής, που γίνεται στην βάση του ομφαλού,προωθείται εντός της κοιλιάς μία πολύ μικρή κάμερα(λαπαροσκόπιο).
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση μιας πάθησης (διαγνωστική λαπαροσκόπηση) ή για την χειρουργική θεραπεία αυτής (επεμβατική λαπαροσκόπηση). Πολλές φορές αυτές οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις  μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά.Αυτές είναι η αφαίρεση εξωμήτριας κύησης,η αφαίρεση κύστεων ωοθηκών και ινομυωμάτων μήτρας,η αφαίρεση της μήτρας,η αφαίρεση των σαλπίγγων,η λύση συμφύσεων,η θεραπεία της ενδομητρίωσης,η θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων ακόμα και ογκολογικά χειρουργεία (καρκίνοι).

Η λαπαροσκόπηση διεξάγεται με γενική αναισθησία.Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει με το πέρας της επέμβασης.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι του ανοιχτου χειρουργείου (λαπαροτομία) είναι η ταχύτερη ανάρρωση,ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο,ο σημαντικά λιγότερος πόνος,η πιο γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες,οι λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις μέσα στην κοιλιά,οι μικρότερες τομές,η καλύτερη επούλωση,το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και τέλος η λιγότερη ποσοτικά χορήγηση αντιβιοτικών.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 1 με 2 ώρες. Η έξοδος της ασθενούς από το νοσοκομείο γίνεται το μεσημέρι της επόμενης.

Πλήρης Γυναικολογικός Έλεγχος

Ο γυναικολογικός έλεγχος γίνεται στα πλαίσια της πρόληψης ή της έγκαιρης διάγνωσης παθολογιών που σχετίζονται με την γυναικεία υγεία.

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός και καμιά γυναίκα, ανεξάρτητα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο ανήκει, δεν πρέπει να παραλείπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της μία φορά το χρόνο.

Εξάλλου η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όσο νωρίτερα ανακαλύψουμε ένα πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα το αντιμετωπίσουμε.

Ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ). Το Τεστ Παπανικολάου είναι η πιο δημοφιλής εξέταση του γυναικολογικού ιατρείου. Με το Τεστ Παπ είναι δυνατή η κυτταρολογική εξέταση μίας ποσότητας κυττάρων που λήφθηκαν από τον κόλπο και τον τράχηλο. Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.  Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα αυτό, έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων από τον κοιλιακό υπέρηχο. Είναι μια απεικονιστική μέθοδος που εξετάζει την κατάσταση της μήτρας και των ωοθηκών, εντοπίζοντας ενδεχόμενες παθολογίες όπως οι κύστες των ωοθηκών, τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας καθώς και τυχόν ανατομικές ανωμαλίες.
 • Έλεγχος μαστών:Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται από  τον έλεγχο του μαστού. Απαραίτητη είναι η ψηλάφηση του μαστού.  Εκτός από την ψηλάφηση που θα μας κάνει ο γιατρός μας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτό-ψηλάφηση μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται 5η-10η ημέρα του κύκλου . Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν μία ημέρα σταθερή κάθε μήνα.
Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία εξέτασης του κόλπου με τη χρήση ενός μικρού κολποσκόπου, που είναι ένα ευέλικτο, φωτιζόμενο τηλεσκόπιο που εισάγεται στον κόλπο. Η εξέταση παρέχει μια εικόνα του κόλπου, των τοιχωμάτων και των οργάνων της περιοχής, όπως οι όγκοι ή οι βλάβες, που είναι δυσδιάκριτες με άλλες μεθόδους.

Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση πολλών καταστάσεων, όπως :

 1. η φλεγμονή του κόλπου,
 2. οι λοιμώξεις,
 3. οι όγκοι,
 4. η ενδομητρίωση και
 5. άλλες παθήσεις του κόλπου.

Στο ιατρείο της Δρ Μήνου γίνεται εξατομικευμένη διάγνωση της HPV λοίμωξης (λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) και των συνεπειών αυτής, μέσω της κολποσκόπησης.

Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια στην αποφυγή περιττών επεμβάσεων, ώστε η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας να γίνεται μόνον όταν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη, με σεβασμό στην επιθυμία της γυναίκας.